Antradienis, 20 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Pagėgiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Pagėgių naujienos
No Result
View All Result

Švenčiame Atvelykį: kaip suderinti subalansuotą mitybą su tradiciniais patiekalais?

RINA@ RINA
Penktadienis, 9 balandžio, 2021
0
Autorius: IKI
Daugelis šeimų po gausaus Velykų stalo visą savaitę suko galvas, kaip suvartoti visus šventinius likučius. Nespėjus nė atsipūsti, artėja dar viena šventė – Atvelykis, kuriam vėl prireiks jūsų kūrybiškumo. O jeigu visus receptus išnaudojote per Velykas, siūlome išbandyti labai paprastą, bet originalią idėją, tinkančią Atvelykiui.
Švenčiame Atvelykį: kaip suderinti subalansuotą mitybą su tradiciniais patiekalais?
Atvelykio šventė žinoma kaip Vaikų velykėlės, todėl didžiausias dėmesys pirmąjį savaitgalį po Velykų skiriamas būtent jiems. Ši šventė lyginama su Velykomis, tačiau yra kur kas kuklesnė – pilno stalo nukrauti įmantriais patiekalais tikrai nebūtina. Vis dėlto kiaušinių ridenimas, kaip ir per didžiąsias Velykas, – būtinas atributas.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia pastebinti, kad kuklesnis Atvelykio stalas siejamas ir su tuo, kad po Velykų daugelis pereina prie sveikesnės mitybos ir dairosi lengvesnių patiekalų.
„Anksčiau per Atvelykį būdavo įprasta valgyti įvairiausius pyragus, kepti viščiukų, zuikučių formos sausainius. Svarbus atributas – ir kiaušiniai ar patiekalai iš jų. Vis dėlto pastaruoju metu, ypač dėl Vakarų įtakos, išpopuliarėjo vėlyvieji pusryčiai, kurie pasižymi nekaloringu, lengvu, subalansuotu maistu. Todėl ir vaikų Velykėlės tampa labiau apie buvimą kartu, o ne prisivalgymą iki soties“, – tikina V. Juodkazienė.
Nepaisant to, maisto ekspertė įsitikinusi, kad švenčių metu reikia pasilepinti ir desertu: „Vaikų velykėles sunku įsivaizduoti be saldžių skanėstų, ypač – riebaus pyrago. Atvelykis – tik kartą metuose, o ši šventė skirta vaikams, kurių didžioji dalis yra tikri smaližiai, tad Atvelykio boba privalo tapti stalo pažiba. Tiesa, pridėjus egzotinių džiovintų vaisių, ji bus išties originali, o vietoj cukrinio glajaus pyragą galima papuošti šviežiomis uogomis“, – sako V. Juodkazienė.
„Pyragą galima derinti su mažiau kaloringais patiekalais – šalta sriuba, salotomis, vaisiais ir jų kokteiliais. Karštų patiekalų Atvelykiui gaminti nėra būtinybės. Ir nors kiaušinių iki soties prisivalgyta per Velykas, bent vieną virtą kiaušinį – nors ir putpelės – per Atvelykį suvalgyti reikia“, – priduria ji.
Maisto ekspertė teigia, kad po Velykų likusius kiaušinius Atvelykio šventės metu reiktų naudoti tik ridenimui, o valgymui išsivirti naujų. Savaitę užsilikę kiaušiniai, kad ir kaip gražiai būtų išmarginti, vartojimui jau nebetinkami.
„Geriausia kiaušinį suvalgyti per parą nuo jo išvirimo, o tinkamas valgyti jis bus iki trijų dienų. Po Velykų likę kiaušiniai tikrai bus sugedę, todėl juos naudokite arba papuošti stalui, arba ridenimui, bet jokiu būdu nevalgykite“, – sako V. Juodkazienė.
V. Juodkazienė dalijasi originaliu Atvelykio bobos receptu ir lengvų vėlyvųjų pusryčių idėja.
Originali Atvelykio boba
Jums reikės:
10–12 kiaušinio trynių
1 kg miltų
300 g cukraus
300 ml pieno
50 g sausų mielių
Žiupsnelio druskos
200 g sviesto
Džiovintų vaisių ir uogų: mangų, papajų, spanguolių ir pan.
Šviežių uogų papuošimui. Pavyzdžiui, šilauogių ir mėlynių
Kakavos miltelių ir šokolado drožlių
Paruošimo būdas:
  1. Į šiek tiek pašildytą pieną sudedame mieles ir cukrų, viską švelniai išmaišome. Sudedame šiek tiek mažiau nei pusę miltų ir paliekame šiltai valandai.
  2. Ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą, leidžiame jam atvėsti ir sumaišome su kiaušinių tryniais.
  3. Masę su mielėmis išplakame, sudedame kiaušinio trynių ir sviesto plakinį, likusius miltus, šiek tiek druskos. Viską kruopščiai išminkome, sudedame džiovintas uogas ir vaisius, ir padedame kambario temperatūroje pakilti.
  4. Kekso formos kepimo skardą ištepame sviestu, sudedame tešlą, kad užsipildytų apie pusė kepimo formos dydžio. Palaukiame, kol tešla vėl šiek tiek pakils ir dedame kepti į 180 laipsnių celsijaus įkaitintą orkaitę ir kepti apie valandą. Kepimo metu orkaitės neatidarykite.
  5. Iškeptą Atvelykio bobą pabarstome kakava ir šokoladu bei papuošiame šviežiomis uogomis.
Šventinė idėja Atvelykio vėlyviesiems pusryčiams
Kai šventės pažiba – Atvelykio boba – jau paruošta, laikas pasirūpinti ir kitais pusryčių skanėstais. Šis pyragas atstoja pagrindinį patiekalą, tad likę valgiai bus lengvi, bet labai spalvingi.
Užkandžių lėkštėje riekelėmis išdėliokite avokadą, pomidorą, mocarelą, kiaušinius. Lėkštę galite papuošti bazilikų lapeliais. Kitoje lėkštėje sumaišykite lengvai sūdytą ir smulkiai pjaustytą lašišą su varške, česnakais, juodaisiais pipirais ir druska. Į trečią lėkštę dėkite šviežiai keptos duonos arba kruasanų riekeles. Duoną ar kruasanus galite pirkti šaldytus – teliks įdėti į orkaitę. Vieną užkandžių lėkštę skirkite vaisiams – išdėliokite riekelėmis supjaustytus melionus, arbūzus, obuolius, kriaušes ar kitus norimus vaisius. Šalia padėkite indelį su mėgstama uogiene. Ir viskas – pusryčių stalas paruoštas. Imkite duonos riekę ir dėkite ant jos ko tik geidžia širdis.
Skanaus ir linksmo Atvelykio!

Panašusturinys

Žygimantas Mauricas. Rinka išgyvena renesansą ar tik laikiną šuolį?

Įspūdingos 220 stalo žaidimų kolekcijos savininkas L. Bulotas: darbas „Lidl“ – kaip gerai sukurtas ir įtraukiantis stalo žaidimas

„Sodra“ moka išmokas, kai tėvai nevykdo pareigos išlaikyti vaiką: per metus skiriama 20 milijonų eurų

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Vienas tyrimas padeda atmesti aibę galvos svaigimo priežasčių

Vienas tyrimas padeda atmesti aibę galvos svaigimo priežasčių

Simonos Albavičiūtės šaldytuvo apžvalga: iš gendančių produktų pavyko pagaminti salotas

Simonos Albavičiūtės šaldytuvo apžvalga: iš gendančių produktų pavyko pagaminti salotas

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.