Populiarumą lemia lietuvių atvirumas naujovėms
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad tokių naujovių kaip burbulinė arbata populiarumą lemia vis didėjantis lietuvių atvirumas maisto ir gėrimų pasaulio naujovėms bei siekis patiems išmėginti įvairius naujus skonius bei jų derinius.
Tuo pačiu ji priduria, kad šalyje užsibuvusi pandemija lietuvius ieškoti naujų pasaulio skonių paskatino ir namuose. Dar svarbiau, kad savoje virtuvėje gimstantys šedevrai neretai gali būti sveikesni, todėl tinka ir suaugusiems, ir vaikams.
„Šalies gyventojai išties vis labiau domisi skirtingomis pasaulio virtuvėmis, gastronomijos, kulinarijos ir gėrimų naujovėmis, taip pat renkasi išmėginti naujus produktus bei receptus. Burbulinė arbata yra viena iš tų naujovių, kurią Lietuvos vartotojai priėmė išties palankiai“, – sako E. Dapkienė.
Naminė burbulinė arbata – sveikesnė
Pasaulinė burbulinės arbatos diena taip pat gali būti puiki proga virtuvėje išbandyti šį tą naujo. Kaip sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, tai yra lengviau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Į burbulines arbatas, siekiant suteikti joms ryškesnį įvairių vaisių ar uogų skonį, dažniausiai pilami saldūs sirupai. Tuo metu namuose galima pasigaminti mažiau kalorijų ir saldiklių turintį gėrimą. Jam paruošti yra naudojama juodoji ar žalioji arbata, kuri išties gali būti palanki ir mūsų sveikatai. Kaip žinia, arbatoje yra gausu antioksidantų, kurie padeda sustiprinti imunitetą bei apsaugoti organizmą nuo uždegiminių procesų. Šią naudą galima gauti ir geriant burbulinę arbatą. Be to, dėl jos tonizuojančių savybių šis gėrimas gali tapti puikiu energijos šaltiniu“, – sako B. Baratinskaitė.
Be abejo, pagrindinis burbulinės arbatos išskirtinumas yra burnoje sproginėjantys boba perlai. Jie gaminami iš tapijokos miltų, o šie savo ruožtu gaunami iš manijokos augalo šaknies. Ruošiant burbulinę arbatą namuose galima naudoti iš anksto arbatos gamybai parengtus tapijokos perlus arba iš šių miltų pasigaminti juos patiems.
Naminės burbulinės arbatos su pienu receptas
Dviem arbatos stiklinėms reikės: 2 ¼ stiklinės virinto vandens, 2 ¼ šaukštų mėgstamos juodosios arba žaliosios arbatos arbatžolių, pusės stiklinės rudojo cukraus, ketvirtadalio stiklinės vandens (sirupui), šlakelio pieno ir poros saujų ledukų.
Tapijokos perlams reikės: 1 puodelio tapijokos miltų, ⅓ puodelio vandens, ¼ puodelio rudojo cukraus, ¼ šaukštelio juodų valgomųjų dažų.
Arbatinuke ar prancūziškame prese užpilkite arbatžoles šiek tiek žemesnės nei 100 °C temperatūros vandeniu ir palikite 5-6 minutėms. Tuomet arbatą nupilkite į atskirą indą ir palikite atvėsti šaldytuve.
Kol arbata vėsta, pradėkite gaminti tapijokos perlus. Supilkite vandenį į iki vidutinės kaitros įkaitintą keptuvę, įberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kol masė kaista, supilkite maistinius dažus ir dar kartą pamaišykite. Kai viskas užvirs, suberkite pusę puodelio tapijokos miltų – maišykite juos, kol masė sutirštės ir taps lipni. Išjunkite ugnį ir supilkite į tešlą likusius miltus – šiuos tolygiai paskirstykite mentele.
Tuomet gautą tešlą padėkite ant švaraus stalviršio ir gerai išminkykite, kol iš jos eis suformuoti lygų rutuliuką. Tada iš jo padarykite pailgą virvelę ir perpjaukite ją pusiau. Šias dvi dalis išminkykite į dar plonesnes ir ilgesnes virvutes. Tuomet supjaustykite jas smulkiais gabalėliais. Vėliau kiekvieną iš jų susukite iki rutuliuko formos.
Paruoštus tapijokos perlus suberkite į verdantį vandenį ir virkite apie 15 min. Tuomet išjunkite kaitrą ir leiskite jiems dar pastovėti vandenyje apie 5 min. Tada kiaurasamčiu ištraukite juos ir leiskite jiems atvėsti.
Kai arbata ir tapijokos perlai paruošti, galima pasigaminti sirupą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies supilkite ketvirtadalį stiklinės vandens bei kartu ištirpinkite rudąjį cukrų. Cukraus masei užvirus, bemaišydami sirupą pavirkite jį dar 2-3 minutes. Tuomet keptuvę nuo ugnies nukelkite ir leiskite sirupui šiek tiek atvėsti – tačiau ne per daug. Vėliau sudėkite į jį atvėsintus tapijokos perlus ir gerai išmaišykite, kol šie aplips sirupo mase.
„Galiausiai lieka arbatą patiekti. Tam į stiklinę ar puodelį galite įdėti sirupu pasidengusių tapijokos perlų, o jeigu norisi saldžiau – įpilkite dar šiek tiek daugiau sirupo. Tuomet suberkite ledukus, viską užpilkite atvėsinta arbata ir šlakeliu pieno. Šios burbulinės arbatos parengimas gali tapti raminančiu ritualu, po kurio belieka smagiausia dalis – mėgavimasis gaiviuoju gėrimu“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.
Komentuoti