Antradienis, 20 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Pagėgiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Pagėgių naujienos
No Result
View All Result

5 itališki produktai, kurie turi būti kiekvienoje virtuvėje

RINA@ RINA
Pirmadienis, 3 gegužės, 2021
0
Autorius: IKI
Kamuoja kelionių ilgesys? Jeigu į užsienį išvykti kol kas neplanuojate, tai daryti galite ir neiškeldami kojos iš namų. Juk maistas – vienas svarbiausių ir autentiškiausių dalykų, per kurį pažįstame kitas kultūras. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad itališka virtuvė tikriausiai viena populiariausių visame pasaulyje. Anot jos, šios šalies maistas itin mėgstamas dėl to, kad siejamas su šeimos tradicijomis ir jaukumu.
5 itališki produktai, kurie turi būti kiekvienoje virtuvėje

„Itališkas maistas daugeliui asocijuojasi su šeima, juoku, sotumo jausmu ir itin kokybiškais ingredientais. Šios šalies maistą yra labai pamėgę ir lietuviai. Pastebime, kad pirkėjai noriai perka, ieško itališkų produktų ir stengiasi į savo namus įnešti Itališkos virtuvės kvapo. Kalbant apie šios šalies maistą – jis neįsivaizduojamas be šviežių, vietinių produktų. Patiekalai dažnai yra gardinami žolelėms, įvairiausiais sūriais, ypač kokybišku alyvuogių aliejumi, kumpiu. O vienas autentiškiausių ir ikoniškiausių itališkų patiekalų – makaronai“,– pasakoja V. Juodkazienė.

Italija suskirstyta net į 20 regionų, o kiekvienas regionas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir, žinoma, jame gaminamus šviežiausius itališkus produktus bei autentiškus patiekalus. Italai labai didžiuojasi savo kilme, šalimi ir jos kultūra – paklausus italo iš kur jis yra kilęs, jis pasakys ne tik savo regioną ir bet ir mažiausio kaimelio pavadinimą bei papasakos, kodėl jo gimtame mieste makaronai ar kiti patiekalai yra skanesni negu gretimame. Pavyzdžiui, Lombardijoje žmonės labiau nei makaronus mėgsta polentą, toskaniečiai – tikri duonos gaminimo meistrai, o Kampanija – dar vieno ikoniško Italijos patiekalo – picos – gimimo vieta.

Panašusturinys

Žygimantas Mauricas. Rinka išgyvena renesansą ar tik laikiną šuolį?

Įspūdingos 220 stalo žaidimų kolekcijos savininkas L. Bulotas: darbas „Lidl“ – kaip gerai sukurtas ir įtraukiantis stalo žaidimas

„Sodra“ moka išmokas, kai tėvai nevykdo pareigos išlaikyti vaiką: per metus skiriama 20 milijonų eurų

V. Juodkazienė pasakoja, kad itališko maisto populiarumo paslaptis – lengvai paruošiami, šilti ir daug ingredientų nereikalaujantys patiekalai. O kad Italija kvepiančius patiekalus pasigaminti galėtumėte ir namuose, maisto ekspertė išskiria 5 produktus, kuriuos privalote turėti savo šaldytuve arba spintelėse.

Parmezanas.  Be šio kietojo sūrioitališka virtuvė neįsivaizduojama. Jis yra kilęs ir gaminimas Emilijos-Romanijos bei Lombardijos regionuose. Parmezanas – organizacijos „Consorzio del Parmigiano Reggiano“ saugomas produktas ir yra gaminamas pagal nustatytas, oficialiai patvirtintas taisykles. Parmezanas – universalus produktas. Jį Italijoje naudoja ir picoms, makaronams, rizotui gardinti, tačiau jis valgomas ir vienas, kaip užkandis.

Parmos kumpis yra kilęs iš Italijoje esančio iš saulėtojo Parmos regiono. Šis gaminys, kaip ir balzamiko actas ar parmezano sūris, vadinamas vienu iš itališko maisto perlų. Svarbu ir tai, kad kiaulės čia šeriamos parmezano išrūgomis ir grūdais – tai suteikia kumpiui ypatingą skonį ir savitą spalvą. Parmos kumpis Italijoje dažnai patiekiamas su melionu arba derinamas su mocarela ar parmezano sūriu. Juo taip pat gardinamos picos ar makaronų patiekalai.

Alyvuogių aliejus. Vienas iš svarbiausių itališkos virtuvės ingredientų – ypač tyras, kokybiškas alyvuogių aliejus. Italai aliejumi gardina ne tik salotas, bet ir makaronų patiekalus, jį naudoja kaip padažą picoms, valgo kartu su duona. Alyvuogių aliejus – ne tik skanus, bet ir sveikas ingredientas. Mitybos ir maisto gaminimo ekspertai sutaria, kad tai yra vienas iš universaliausių ir sveikiausių aliejų, jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų. Italai taip mėgsta alyvuogių aliejų, kad juo gardina netgi vanilinius ledus.

Makaronai. Dar vienas produktas, tapęs visiškai neatsiejamu nuo Italijos, – makaronai. Skaičiuojama, kad yra net 350 skirtingų makaronų rūšių, ir maždaug keturis kartus daugiau jų pavadinimų! Taip atsitiko dėl to, kad kai kurie makaronų tipai skirtingomis kalbomis turi skirtingus pavadinimus, o, pavyzdžiui, Italijoje makaronų pavadinimai skiriasi ir priklausomai nuo regiono ar vietovės. Dažniausiai makaronai gardinami įvairiausiais padažais, sūriais, kumpiu, tačiau vienas populiariausių itališkų patiekalų, kuris yra gaminimas iš makaronų – lazanija. Makaronai taip pat dedami į sriubas, o šalti valgomi su salotomis.

Brusketa. Itališko maisto puota neįsivaizduojama ir be užkandžių. Sūriai, kumpiai, alyvuogės, pomidorai – dažniausiai valgomi itališki produktai, tačiau dar vienas užkandis be kurio dažnai neapsieina nė vienas itališko stiliaus vakarėlis – itališki sumuštiniai, kitaip dar vadinami brusketomis. Brusketos dažniausiai gaminamos iš šviežios itališkos duonos, kuri yra patiekiama su įvairiausiomis užtepėlėmis. Pavyzdžiui, pesto, alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų.

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Artimiausią parą aukštesnio slėgio laukas lems sausesnius ir giedresnius orus

Artimiausią parą aukštesnio slėgio laukas lems sausesnius ir giedresnius orus

Gegužės mėnesį policija vykdys eismo saugumo prevenciją keliuose

Gegužės mėnesį policija vykdys eismo saugumo prevenciją keliuose

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.