Penktadienis, 13 birželio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Pagėgiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Pagėgių naujienos
No Result
View All Result

Namų virtuvės klasika – kotletai: ar bandėte juos gaminti ne iš mėsos?

RINA@ RINA
Trečiadienis, 3 lapkričio, 2021
0
Autorius: „Maxima“
Ko gero, kiekviena šeima Lietuvoje turi savą kotletų receptą, nors tikroji šio patiekalo tėvynė – Prancūzija. Maltinių gamybos tradicijos skirtingose pasaulio šalyse yra labai įvairios: greta klasikos iš kiaulienos ar vištienos galima atrasti receptus iš daržovių, kruopų ar net krevečių.
Namų virtuvės klasika – kotletai: ar bandėte juos gaminti ne iš mėsos?

„Lietuviai yra atviri naujiems skoniams ir eksperimentams virtuvėje. Tai skatina ir mus nuolat plėsti savo asortimentą ir savo klientams siūlyti naujų produktų, kurie iš pradžių dažnam net sukelia nuostabą. Pavyzdžiui, įvairūs kotletai veganams ir vegetarams anksčiau buvo ragaujami tik iš smalsumo, o dabar yra susiformavęs gana platus šių produktų mėgėjų ratas“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ji pastebi, kad šiemet sparčiai augo šaldytų burokėlių kotletų, morkų ir kopūstų šnicelių, sojų kukulių, moliūgų ir lęšių kepsnelių paklausa. Anot E. Dapkienės, tai rodo, kad lietuviai aktyviai ieško alternatyvų tradiciniams mėsos patiekalams, tarp jų ir kotletams.

Panašusturinys

Belaukiant šiltesnių orų: kokius darbus dar turi padaryti ūkininkai?

Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda

Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

„Išbandydami naujus skonius, žmonės neretai atranda tolimiausias užsienio šalis ir kultūras. Pavyzdžiui, kotletai iš daržovių yra populiarūs Indijoje, o iš bulvių ir žuvies – Šri Lankoje“, – teigia „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Savo pavadinimą kotletai gavo dėl kaulo, kuris Prancūzijoje buvo neatskiriama šio patiekalo dalis. B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad net Kijevo kotletas pagal seniausius receptus gaminamas būtent iš vištienos filė gabalo su kauliuku. Valgant iš mėsos styrantis kauliukas prilaikomas ranka, kad kotletas neišslystų iš lėkštės.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris neįprastų kotletų receptus, kurie yra puiki alternatyva namų virtuvės klasikai.

Maistingųjų bulguro kruopų kotletai

Reikės: bulguro kruopų, panyro arba varškės sūrio, morkos, bulvės, konservuotų kukurūzų, svogūno, 1 šaukštelio sojų padažo, 1 šaukštelio čili padažo, druskos, 2-3 šaukštų kvietinių miltų arba džiūvėsėlių, aliejaus kepimui.

Viena stikline vandens užpilkite pusę stiklinės bulguro kruopų. Puode užvirkite vandenį, įberkite šiek tiek druskos. Sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami suberkite kruopas. Po poros minučių ugnį išjunkite ir 5 minutėms puodą uždenkite. Kruopos išbrinks. Per tą laiką sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite visas daržoves ir suberkite į dubenį.

Sudėkite virtas kruopas, tarkuotą sūrį, sojų ir čili padažus bei viską sumaišykite. Jei masė yra per skysta, įberkite šiek tiek džiūvėsėlių arba kvietinių miltų ir išmaišykite.

Imkite nedideles porcijas mišinio ir formuokite kotletus. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Dėkite kotletus į keptuvę ir kepkite, kol jie iš abiejų pusių gražiai apskrus.

Baklažano kotletai

Reikės: kubeliais supjaustyto baklažano, 2 supjaustytų bulvių, 1 smulkiai supjaustytos morkos, svogūno, šparaginių pupelių, 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų mangų miltelių, kelių žalių kalendros šakelių, kelių mėtos lapelių, imbiero, džiūvėsėlių, aliejaus, druskos, pomidorų padažo.

Giliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite baklažano gabalėlius, bulves, šparagines pupeles, morkas ir druską, gerai išmaišykite, uždenkite ir kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių, kol daržovės suminkštės. Retkarčiais pamaišykite. Apkepus perkelkite daržoves į lėkštę, leiskite šiek tiek atvėsti ir sutrinkite trintuvu.

Sudėkite mangų miltelius, kalendrą, mėtų lapelius, šiek tiek druskos į paruoštą masę bei gerai išmaišykite. Iš mišinio suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite kotletus, kol jie iš abiejų pusių taps auksinės spalvos. Tinka valgyti su pomidorų padažu.

Vietoj grikių košės – kotletai

Reikės: 120 g grikių, 4 šaukštų miltų (grikių arba kvietinių miltų), 2 didelių kiaušinių, alyvuogių aliejaus, 1 morkos, 1 svogūno, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Ant silpnos ugnies išvirkite grikius, o tada leiskite jiems atvėsti. Kol grikiai vėsta, nedidelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei tarkuotą morką.

Atvėsusius grikius sumaišykite su keptomis daržovėmis, kiaušiniais ir miltais, įberkite žiupsnį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jei mėgstate, puikiai tinka ir Provanso žolelių mišinys. Kai masė tampa vientisa, laikas drėgnomis rankomis suformuoti kotletus. Jeigu masė yra per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Grikių kotletus apkepkite įkaitusioje keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių apie 5-7 minutes.

Šių grikių kotletų skonį puikiai papildys graikiškas jogurtas arba varškės padažas.

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Belaukiant šiltesnių orų: kokius darbus dar turi padaryti ūkininkai?

Belaukiant šiltesnių orų: kokius darbus dar turi padaryti ūkininkai?

13 birželio, 2025
Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda

Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda

10 birželio, 2025
Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

29 gegužės, 2025
Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
INIKTI stiprina pozicijas pagrindinėje Europos vėjo rinkoje – Vokietijoje: nauja sutartis ir 1000-tasis Hybrid Tower Bögl žiedas

INIKTI stiprina pozicijas pagrindinėje Europos vėjo rinkoje – Vokietijoje: nauja sutartis ir 1000-tasis Hybrid Tower Bögl žiedas

26 gegužės, 2025
Nuo liepos įsigalios svarbus pakeitimas: dalis vairuotojų nebegalės naudotis savo automobiliais, tačiau ką jiems daryti – vis dar neaišku

Nuo liepos įsigalios svarbus pakeitimas: dalis vairuotojų nebegalės naudotis savo automobiliais, tačiau ką jiems daryti – vis dar neaišku

21 gegužės, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Mokyklų tinklo stiprinimas savivaldybėse: klausimai ir atsakymai

Rengiami mokinių vidurinio ugdymo vertinimo pokyčiai: mokiniai bus skatinami mokytis nuosekliau

ES miesto priemonė skelbia trečiąjį kvietimą teikti paraiškas

ES miesto priemonė skelbia trečiąjį kvietimą teikti paraiškas

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.