Antradienis, 20 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Pagėgiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Pagėgių naujienos
No Result
View All Result

Grilinimo tendencijos Lietuvoje: sezonai išnyko, kepami net ir šakočiai

RINA@ RINA
Penktadienis, 16 balandžio, 2021
0
Autorius: IKI
Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.
Grilinimo tendencijos Lietuvoje: sezonai išnyko, kepami net ir šakočiai

Asociatyvi nuotrauka

Kepsninėje ruošia ir sriubas, ir šakočius
„Jeigu anksčiau maisto kepimo ant žarijų neįsivaizdavome be šašlykų, kepsnių ar dešrelių, tai šiuo metu asortimentas, kurį žmonės vartoja maistą ruošiant kepsninėse – smarkiai prasiplėtė. Dabar ant grilio dažnai kepama ir žuvis, jūros gerybes, kepami ir įvairūs sūriai, pamarinuotos daržovės ar grybai“, – sako V. Budrienė.
Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Anot jo, pastaruoju metu kepimas ant žarijų – Lietuvoje pasiekė naujas populiarumo aukštumas. Ir nors dažniausiai grilio sezonu laikydavome šiltąjį metų laiką, anot jo, dabar kepama yra praktiškai visus metus, nepriklausomai net ir nuo oro.
„Kalbant apie kepimo ant žarijų kultūrą – didžiausias lūžis, tikriausiai, įvyko tuomet, kai rinkoje atsirado naujo tipo keramikinės kepsninės. Žinoma, pagal viso pasaulio tendencijas barbekiu rinka taip pat stipriai auga, todėl nenuostabu, kad tampa vis populiariau ir Lietuvoje“, – sako V. Amosovas.
Ekspertas pasakoja, kad mūsų šalyje grilinimo tradicijos tampa vis universalesnės. Jeigu Amerikoje ant žarijų dažniausiai yra kepami tik mėsos patiekalai – Lietuvoje žmonės neapsiriboja vien mėsa ir gamina viską: jose kepa ir duoną, blynus, gamina troškinius, sriubas, plovą, netgi įvairiausius pyragus ar šakočius. Anot žinovo, kepsninėje galima netgi šaltibarščiams ypatingai paruošti burokėlius – juos iškepti, parūkyti.
„Žinoma, Lietuvoje populiariausias patiekalas pagamintas ant žarijų išlieka jau tradiciniu tapęs šašlykas, tačiau keramikinėse kepsninėse žmonės jau pamėgo kepti ir picas, ir šonkaulius“, – kalba griliaus žinovas.
Viena dažniausių klaidų – žinių trūkumas
Ekspertas įvardijo ir dažniausiai kepant pasitaikančias klaidas. Anot jo, viena pagrindinių klaidų, kurias daro kepimo ant žarijų naujokai – nepasiruošimas ir žinių trūkumas. Pasak jo, žmonės, kurie apie kepimą ant žarijų nusimano nedaug dažnai mėsą ruošia neatsižvelgdami nei į kepimo laiką, nei į produkto vidinę temperatūrą. Tai dažniausiai lemia kepsnių perkepimą.
„Prieš gaminant bet kokį kepsnį ar kitą patiekalą – būtina pasidomėti kaip jis yra ruošiamas, pasigilinti į įvairiausius receptus. Vien kalbant apie mėsą – skirtingos jos dalys ar rūšys yra skirtingai kepamos, todėl žinios yra pakankamai didelis maisto ruošimo pagrindas“, – pasakoja V. Amosovas.
Norint paruošti kuo skanesnį patiekalą, anot eksperto, pirmiausiai reikėtų rinktis kokybiškus produktus – mat būtent nuo jų priklauso didžioji dalis patiekalo sėkmės. Kitas svarbus dalykas – kokybiškos priemonės: gera kepsninė, anglis, įrankiai. Anot jo, kepant mėsą reikalingos ir papildomos priemonės, pavyzdžiui, termometras, kuriuo galime pasimatuoti mėsos vidinę temperatūrą.
V. Amosovas siūlo ir abejingų barbekiu vakarėlyje nepaliksiančio mėsainio receptą.
Mėsainis su jautienos steiku
4 porcijoms Jums reikės:
4 brioche bandelių
2 raudonųjų svogūnų
100ml medaus arba balzaminio acto
3 arbatinių šaukštelių cukraus
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
Jautienos steiko
200 g čederio sūrio
Mėlynojo sūrio padažo
2-3 marinuotų agurkėlių
1 čili pipiras
Pagaminimas: 
Plonai, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus sudedame į indą, juos pasūdome ir supilame cukrų. Viską gerai išmaišome ir supilame actą. Steiką kepame vidutiniškai – iki kol jo vidinė temperatūra pasieks 50-55 laipsnių. Mėsai iškepus ją supjaustome plonais griežinėliais ir paskaniname druska bei pipirais. Tuomet perpjauname mėsainio bandelę ja trumpai pašildome ant grotelių, vėliau jos viršutinę ir apatinę dalį sutepame mėlynojo sūrio padažu, dedame supjaustytus agurkėlius, mėsą, marinuotus svogūnus ir užpilame išlydytų čederio sūriu. Jeigu mėgstate aštriau – ant sūrio galima užberti smulkiais žiedeliais pjaustyto čili pipiro. Skanaus!

Panašusturinys

Žygimantas Mauricas. Rinka išgyvena renesansą ar tik laikiną šuolį?

Įspūdingos 220 stalo žaidimų kolekcijos savininkas L. Bulotas: darbas „Lidl“ – kaip gerai sukurtas ir įtraukiantis stalo žaidimas

„Sodra“ moka išmokas, kai tėvai nevykdo pareigos išlaikyti vaiką: per metus skiriama 20 milijonų eurų

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Gavus žalią šviesą renginiams aiškėja, kas bus pirmieji 150 fanų „Ryto“ ir „Lietkabelio“ dvikovoje

Gavus žalią šviesą renginiams aiškėja, kas bus pirmieji 150 fanų „Ryto“ ir „Lietkabelio“ dvikovoje

Palaikyti olimpiečius sirgaliai bus kviečiami į Nidą

Palaikyti olimpiečius sirgaliai bus kviečiami į Nidą

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.