Pirmadienis, 12 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Pagėgiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Pagėgių naujienos
No Result
View All Result

Daržovės moderniai – fotogeniški receptai be didelių pastangų

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 22 balandžio, 2021
0
Autorius: IKI
Vartotojų mitybos įpročiai nuolat keičiasi ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Tam įtakos turi ne tik atėjęs pavasaris, kai žmonės dairosi lengvesnių patiekalų, bet ir socialiniai tinklai. Lietuviai renkasi daugiau šviežių daržovių, vaisių, uogų, o spalvingų receptų įkvėpimo ieško instagrame. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad pirkėjai vis dažniau renkasi platesnį daržovių asortimentą ir mėgaujasi sveikesniu fotogenišku maistu.
Daržovės moderniai – fotogeniški receptai be didelių pastangų
„Pastebime, kad lietuvių mitybos įpročiai keičiasi į gerąją pusę: pirkėjai dažniau nagrinėja produktų sudėtį, daugiau dėmesio skiria maisto produktų derinimui ir mitybos paįvairinimui. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius ir lūkesčius, stengiamės pasiūlyti kuo platesnį sveikatai palankių maisto produktų, daržovių ir vaisių asortimentą“, – sako J. Sabaitienė.
Pasak ekspertės, kartu su pasaulinėmis maisto tendencijomis žengiantys lietuviai siekia ne tik gero skonio ir sveikos sudėties, bet taip pat ieško ir džiuginančios patirties, o spalvingų receptų ieško socialiniuose tinkluose.
„Karantinui apribojus gyvus susitikimus, daugiau bendraujama socialinėje erdvėje, o čia svarbiu akcentu tampa fotogeniško maisto nuotraukos. Todėl gyventojai daugiau eksperimentuoja, ieško įdomių receptų, o tam puikiai pasitarnauja spalvinė daržovių įvairovė, juolab kad pasaulyje vis labiau populiarėja vegetarinė mityba, o ją propaguojantys tinklaraštininkai turi tūkstančius sekėjų“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Įvairių spalvų daržovės ne tik gražiai atrodo lėkštėje ir nuotraukose, bet taip pat pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Pavyzdžiui, skirtingų spalvų paprikos turi skirtingų organizmui naudingų medžiagų. Žalios paprikos turi daug chlorofilo, tad jos naudingos hormonų balansui palaikyti, virškinimui ir imuninei sistemai. Geltonose ir oranžinėse paprikose yra karotinoidų, organizme pavirstančių į vitaminą A. Raudonose paprikose gausu laisvuosius radikalus neutralizuojančio antioksidanto likopeno.
Taip pat fotogeniškus patiekalus padeda sukurti ne tik mums įprasti šviežiais agurkai ir pomidorai, tačiau į kasdienės mitybos racioną verta įtraukti daugiau šviežių smidrų, žirnelių ir špinatų. Jie paįvairina mitybą ir skatina išbandyti netikėtus skonius. Smidruose ir špinatuose gausu vitaminų bei mineralų, o paruošti juos galima labai įvairiai: kepant, verdant, gardinant jais salotas ar karštuosius patiekalus.
J. Sabaitienė pataria dėmesį atkreipti ne tik į organizmui naudingas daržoves, bet ir sezonines žoleles bei mityboje vis dažniau naudojamas gėles: „Salotoms ar sriuboms gali būti naudojamos liaudies medicinoje nuo seno žinomos kiaulpienės, oksidantų bei įvairių mineralinių medžiagų turinčios dilgėlės, taip pat švieži, džiovinti ar liofilizuoti našlaičių žiedai. Šie augalai ne tik naudingi organizmui, bet ir suteikia patiekalams išskirtinį skonį.“
Daržovių ekspertė siūlo išbandyti ir du instagrame itin populiarius pavasariškų tabulė salotų ir indiško lęšių dalio receptus.
Tabulė salotos su smidrais
Jums reikės:
200 g virtų bulguro kruopų
150 g smidrų
100 g žaliųjų žirnelių
100 g šparaginių pupelių
100 g ridikėlių
3 svogūnų
2 skiltelių česnako
6 smulkiai pjaustytų mėtų lapelių
3 šaukštų šviežių apelsinų sulčių
3 šaukštų šviežių citrinų sulčių
Kapotų petražolių
2 šaukštų alyvuogių aliejus
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Nuplaukite ir supjaustykite smidrus. Juos kartu su pjaustytomis šparaginėmis pupelėmis ir žirneliais virkite apie 10 minučių pasūdytame vandenyje. Tuo tarpu paruoškite bulguro kruopas kaip nurodyta ant pakuotės. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, nulupkite ir išspauskite česnako skiltelę. Dubenyje aliejų sumaišykite su citrinų ir apelsinų sultimis. Sudėkite petražoles, mėtų lapelius, likusį česnaką, druskos ir pipirų. Dubenyje sumaišykite bulguro kruopas, virtas daržoves, ridikėlius, svogūnus ir padažą. Gerai išmaišykite ir  prieš patiekdami palikite 30 minučių pastovėti šaldytuve.
Indiškas lęšių dalis
Jums reikės:
Raudonųjų lęšių
Morkos
Raudonosios paprikos
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Šviežio imbiero
Daržovių sultinio
Skardinės kokosų pieno
Aitriojo pipiro
Kario miltelių
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Pirmiausia nuplaukite lęšius. Tuomet supjaustykite svogūnus, česnakus, raudonąją papriką, morką. Įkaitintoje keptuvėje kelias minutes apkepkite svogūną, tuomet sudėkite kitas daržoves. Suberkite prieskonius, lęšius ir užpilkite daržovių sultiniu, kad gerai apsemtų. Virkite, kol lęšiai suminkštės. Tada suplikite kokosų pieną ir pakaitinkite dar 5 minutes. Patiekite su ryžiais ar batatais.

Panašusturinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Subalansuotos mitybos taisyklės pagal mitybos ekspertę Tautvilę Šliažaitę-Miller

Subalansuotos mitybos taisyklės pagal mitybos ekspertę Tautvilę Šliažaitę-Miller

5 faktai apie Parkinsono ligą, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas

5 faktai apie Parkinsono ligą, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.