Sveikatos ir motyvacijos šaltinis
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad tautiečiai linkę išbandyti naujus, sveikesnius, receptus ir ieško alternatyvų mėsos vartojimui.
„Mūsų prekybos tinklas pernai fiksavo iki 16 proc. išaugusią veganiškų, vegetariškų ir mėsai alternatyvių produktų paklausą. Tai rodo, jog pirkėjams vis labiau rūpi tiek keisti tradicinę mitybą, tiek domėtis atsakingesniu vartojimu. Atsižvelgdami į šias tendencijas, nuolatos plečiame šį asortimentą, siūlydami visų poreikius, kainą bei kokybę atitinkančius produktus. Be to, kiekvieną pavasarį į mūsų prekybos tinklą atkeliauja šviežių, kokybiškų, kruopščiai atrinktų ir Lietuvos ūkiuose išaugintų daržovių derlius. Jos yra būtinoji raciono dalis, todėl tai puikus pasirinkimas norintiems valgyti sveikai bei rūpintis savo mityba“, – akcentuoja E. Dapkienė.
Šiai nuomonei pritaria ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Jos teigimu, daržovės yra sveikos mitybos pagrindas, užtikrinantis puikią ir fizinę, ir emocinę sveikatą.
„Sveikatos specialistai rekomenduoja, jog suaugusieji šių produktų kasdien turėtų suvalgyti po dvi-tris porcijas. Tačiau daržovės ypatingai svarbios ir vaikams. Tai maistas, kuris gali sumažinti nutukimo, antro tipo cukrinio diabeto, širdies veiklos sutrikimų, insulto ir kai kurių rūšių vėžio riziką. Kartu neseni moksliniai tyrimai rodo, jog daržovės suteikia energijos, motyvacijos, pagerina psichologinę savijautą. Toks jų poveikis ypač svarbus dabartiniu pandeminiu laikotarpiu, kai dauguma jaučia stresą, įtampą ar nerimą“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.
Todėl, papasakojusi apie daržovių naudą, maisto ekspertė siūlo iš jų pasigaminti lengvus, itin gardžius bei sveikus daržovinius suktinukus. Anot B. Baratinskaitės, pastariesiems abejingi neliks ieškantys naujų kulinarinių idėjų ir vegetariškų alternatyvų mėsos patiekalams.
Tradiciniai „spring rolls“
Reikės: 2 lapų „spring rolls“ tešlos, 500 ml aliejaus, 1 kiaušinio, 1 kopūsto, 2 morkų, 100 g pievagrybių, 50 g džiovintų ir virtų grybų, 1 svogūno, 1 poro, 1 cukinijos, 2 paprikų, 2 skiltelių česnako, žiupsnelio druskos bei pipirų.
Visas daržoves ir grybus supjaustykite, apkepinkite, pagardinkite druska, pipirais. Įdarą atvėsinkite. Tuomet „spring rolls“ tešlą uždenkite šlapiu rankšluosčiu ir palikite 45 min. kambario temperatūroje atšilti. Imkite atsargiai po vieną lapą tešlos, dėkite įdaro, susukite į ritinėlį, kraštelį patepkite kiaušinio plakiniu. Taip susukite visus. Tada daržovinius suktinukus kepkite įkaitintame aliejuje – jis turi apsemti. Gražiai apskrudus, suktinukus sudėkite ant rankšluosčių, jog nuvarvėtų nereikalingas aliejus. Skanaukite.
„Tokių daržovių suktinukų galima įsigyti kinų restoranuose, nes tai yra tradicinis šios virtuvės patiekalas. Tačiau tik pagaminti namuose jie nustebins skoniu, traškumu, viliojančiu aromatu. Juos siūlyčiau patiekti su saldžiarūgščiu padažu, kurį lengva pasigaminti iš sojos, medaus, citrinos sulčių bei sezamo sėklų. Užtikrinu – pirštus galima apsilaižyti“, – šypsosi B. Baratinskaitė.
Vietnamietiški „spring rolls“
Reikės: 100 g ryžių miltų lapų, 4 ridikėlių, 1 agurko, 1 paprikos, keleto lapelių kalendros, saujos špinatų ir gražgarstės, 100 g krevečių, žiupsnelio sezamo sėklų, 50 g ryžių makaronų.
Daržoves supjaustykite šiaudeliais, ridikėlius – griežinėliais, makaronus paruoškite taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Ryžių popieriaus lapus merkite į šiltą pavirintą vandenį, palaukite apie 5 sek., kol suminkštės. Tada ištraukite, dėkite ant medinės lentelės. Ant lakšto vidurio sudėkite salotas, daržoves, krevetes, makaronus. Įdarą paskirstykite apie 10 cm ilgio juostelėmis. Užberkite sezamus. Iš lakšto suformuokite vokelį bei susukite į vamzdelį. Dėkite į lėkštę ir ragaukite.
„Šie daržoviniai suktinukai yra sveikesnė „spring rolls“ versija, puikiai tinkanti netoleruojantiems gliuteno, nes gaminama iš ryžių miltų lapų. Juos patiekti galima su saldžiarūgščiu, terijakio, žemės riešutų ar sojos padažais. Todėl toks užkandis stebina skonių įvairove ir yra idealus ieškantiems naujovių virtuvėje“, – sako maisto ekspertė.
Komentuoti